Reizen met een camper: tips & info over kampeervakanties

Reizen met een camper: tips & info over kampeervakanties

Idyllisch kamperen op een camping dicht bij de natuur, op zoek naar avontuur "on the road" en elke dag veranderen van locatie, of het verzamelen van unieke herinneringen tijdens het kamperen met het gezin: kamperen is een van de meest uiteenlopende manieren om vakantie te vieren en de wereld te ontdekken. Zo gevarieerd als kampeervakanties kunnen zijn, zo kleurrijk is ook de campergemeenschap zelf. De redenen voor een vakantie met een camper spreken voor zich:

  • Flexibiliteit: als je niet graag gebonden bent aan één plaats of regio, kun je met de camper vaker van plaats veranderen of zelfs elke dag op pad zijn. Zo kun je het vakantiegebied op eigen gelegenheid ontdekken en hoef je je niet te laten afschrikken door slecht weer.

  • Onafhankelijkheid: zonder afhankelijk te zijn van maaltijd- of kamerschoonmaaktijden, kunnen kampeerders hun dag naar eigen inzicht indelen en zo hun vakantieplanning precies afstemmen op de behoeften van alle medereizigers. De belevingsfase en de ontspanningsfase kunnen gemakkelijk elke dag worden afgewisseld.

  • Natuurlijke ervaringen: in de ochtend opstaan en in een paar stappen op het strand of in het bos zijn - dat is geen probleem met de camper. Reizen in een camper kan een unieke nabijheid tot de natuur mogelijk maken en biedt zo de ideale springplank voor wandelingen, fietstochten of andere buitensporten.

  • Campinggemeenschap: hoewel het tijdens een kampeervakantie gemakkelijk is om je terug te trekken en van privacy te genieten, staat de campergemeenschap bekend als bijzonder behulpzaam en gezellig. Vooral nieuwkomers op de camping kunnen zo ook advies en steun krijgen.

Campers geparkeerd op een kampeerplaats te midden van een schilderachtig berglandschap.

Als je voor het eerst een vakantie met een camper plant, vind je in onze artikelreeks belangrijke informatie over de reisvoorbereiding en tips voor beginners.

Veilig reizen met een camper: tips voor veilig rijden

Het rijden met een camper verschilt op sommige punten aanzienlijk van het rijden met een gewone auto. Vooral bij het remmen en in de bochten zal de bestuurder de nieuwe afmetingen en zichtbaarheid opmerken. Een goede voorbereiding voor de eerste reis met de camper zorgt dus voor meer veiligheid:

Campers geparkeerd op een idyllische camping.
  • Het ANWB of het CBR bieden speciale rijvaardigheidstrainingen aan, waar je kunt wennen aan het manoeuvreren met een zwaarder voertuig. Deze trainingen zijn voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton en de theorie baseert zich hoofdzakelijk op vrachtauto.

  • Op een lege parkeerplaats kun je ongestoord oefenen met sturen, remmen, bochten nemen en parkeren met een geladen camper.

  • Voordat je vertrekt, controleer of de lading goed is opgeborgen en of alle kasten en de koelkast op slot zijn. Bij het laden moet je er ook op letten dat je het toegestane totaalgewicht niet overschrijdt.

  • Alle passagiers moeten tijdens de reis een veiligheidsgordel dragen. Kinderen jonger dan 12 jaar of korter dan 1,50 meter hebben ook een kinderzitje in de camper nodig.

  • Plan ruim op de dag van aankomst en vertrek voldoende tijd in om zonder stress te rijden en voldoende pauzes te nemen. Als jullie langere afstanden rijden, is een verandering van bestuurder ideaal om oververmoeidheid te voorkomen.

  • Noteer de afmetingen van de camper, want deze informatie is van cruciaal belang, bijvoorbeeld in parkeergarages met meerdere verdiepingen of bij tolpoortjes.

  • Informeer je over de maximumsnelheden die je met je kampeervoertuig mag halen. Vooral wanneer je internationaal reist, moet je op de hoogte zijn van de regionale richtlijnen.

Tip

Een camper tot 3,5 ton met maximaal 8 zitplaatsen, mag worden bestuurd met het rijbewijs B. Rijbewijs C1 is tot 7,5 ton en voor meer dan 7,5 ton heb je het rijbewijs C nodig.

Camping regels: hoe gedraag je je op de camping?

Wederzijds respect en een vriendelijke toon vormen de basis van een ontspannen kampeervakantie. Voorts moeten speciale terreinvoorschriften, maar ook algemeen geldende regels, voor meer harmonie op de camping zorgen. De 10 belangrijkste kampeerregels zijn:

  • Mijd onnodig lawaai tijdens de lunchpauze en in de late avonduren tot de volgende ochtend. De rusttijden kunnen per camping enigszins verschillen (22.00 tot 6.00 uur of 23.00 tot 7.00 uur), dus informeer je van tevoren.

  • Houd voldoende afstand tot andere campers, zelfs op plaatsen zonder verkaveling, om alle buren voldoende ruimte en privacy te geven. Het is raadzaam een afstand van ongeveer 3 tot 4 meter tot de volgende camper aan te houden.

  • Parkeer je camper in dezelfde richting als je buren. Zo hebben alle kampeerders voldoende ruimte voor kampeermeubelen en voortenten.

  • Betreed de percelen van je camperburen niet ongevraagd, zelfs niet om een kortere weg te nemen.

  • Verwijder afval en etensresten op de juiste wijze om onaangename geuren te vermijden en te voorkomen dat je wilde dieren en insecten aantrekt.

  • Leeg de grijswatertank en het toilet aan boord alleen bij de daarvoor bestemde vuilwaterstations.

  • Verwissel de waterslangen van de aan- en afvoerstations niet met elkaar. De slang voor het spoelen van de grijswatertank en het chemisch toilet mag nooit worden gebruikt voor het vullen van het drinkwater - en omgekeerd. Tip: je bent aan de veilige kant als je je eigen slangen gebruikt en ze grondig reinigt.

  • Gebruik openbare gemeenschappelijke wasbakken alleen voor het beoogde doel. De meeste plaatsen scheiden de wastafels voor persoonlijke hygiëne of de was van de gootstenen voor de afwas.

  • Laat de sanitaire voorzieningen zo schoon mogelijk. Tip: neem badslippers mee voor alle medereizigers om ze te dragen in de gemeenschappelijke douches.

  • Als je je hond meeneemt op je kampeervakantie, moet hij op de camping altijd aan de lijn worden gehouden buiten de aangewezen hondenrennen of hondenbadstranden. De uitwerpselen van de hond moeten onmiddellijk worden opgeraapt.

Raadgevers: campingtips in overzicht

Duurzaam reizen met de camper

Wie houdt van een vakantie dicht bij de natuur en duurzaam wil reizen, zal merken dat kamperen je daartoe de mogelijkheid biedt. Met een brandstofbesparende rijstijl en milieuvriendelijke uitrusting kunnen kampeerders hun ecologische voetafdruk merkbaar verkleinen in vergelijking met reizen per vliegtuig of over zee. Sommige eco-campings zijn ook meer gericht op duurzaamheid en maken van milieuvriendelijke principes hun leidraad.

In dit artikel leggen we uit wat kampeerders kunnen doen om hun vakantie in een camper duurzamer te maken.

Voordelig kamperen

Neem een pauze van het dagelijkse leven, ontspan en geniet van wat welverdiende vrije tijd, zelfs met een klein budget. Een geslaagde kampeervakantie hoeft niet duur te zijn, want kampeerders kunnen op veel dingen geld besparen bij het plannen van hun reis, tijdens de reis en natuurlijk onderweg.

Ons artikel laat zien waar de kosten kunnen worden verlaagd en hoe slim budgetteren werkt voor kampeervakanties.

Kamperen met een functiebeperking

Voor mensen met beperkte mobiliteit kan een vakantie in een camper die geschikt is voor mensen met een beperking een waardevol alternatief zijn voor de vaak moeizame trein- of vliegreizen. Een camper die is afgestemd op de behoeften van mensen die slecht ter been zijn, kan een flexibelere en meer op zichzelf afgestemde vakantie mogelijk maken.

In dit artikel laten wij zien aan welke eisen mindervalidenvriendelijke campers en kampeerplaatsen moeten voldoen voor een vakantie zonder drempels.


Kamperen voor sportliefhebbers

Voor veel kampeerders betekent reizen in een camper vrijheid, onafhankelijkheid en puur avontuur - dit geldt vooral voor buitensporters die met een camper reizen. Mountainbikers, surfers, skiërs of bergbeklimmers - als je veel uitrusting in je bagage hebt voor sportieve activiteiten op vakantie, is reizen met een camper comfortabeler dan met de bus, de trein of het vliegtuig.

In dit artikel geven wij een overzicht van waar sportliefhebbers rekening mee moeten houden bij het plannen van hun reis.


Tips voor kamperen voor senioren

Kamperen kent geen leeftijdsgrenzen: gepensioneerden die hun vakantie individueel willen organiseren en zelf willen beslissen, vinden daartoe de gelegenheid wanneer ze met een camper reizen. Aangezien kampeervakanties ononderbroken populair zijn bij de 50+ generatie, stemmen veel campings hun programma's af op de oudere doelgroep.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe senioren de ideale camping kunnen vinden en welke uitrusting een aan hun leeftijd aangepaste camper moet hebben om kampeervakanties op elke leeftijd bijzonder plezierig te maken.


Kamperen met kinderen

Met de juiste voorbereiding wordt een kampeervakantie met kinderen een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin. Op gezinsvriendelijke campings kunnen de kinderen veel tijd in de frisse lucht doorbrengen, vrijuit ravotten en nieuwe vriendjes maken. Sommige campings bieden zelfs een speciaal activiteitenprogramma voor regenachtige dagen of liggen niet ver van spannende attracties, zodat verveling tijdens de vakantie niet eens de kop opsteekt.

In dit artikel geven wij een overzicht van hoe ouders een geschikte camping voor kinderen kunnen herkennen en waar zij rekening mee moeten houden bij het plannen van een kampeervakantie als gezin.