Kamperen met kinderen: Tips voor een gezinsvakantie met een camper

Een gezinsvakantie hoeft niet ver weg te zijn om een unieke ervaring te zijn: voor veel kinderen is reizen met een camper een echt avontuur. Met de juiste planning en uitrusting wordt kamperen met een kind gegarandeerd een hoogtepunt. Opdat het verblijf op de camping een onvergetelijke ervaring wordt, verzamelen wij hier de belangrijkste tips en informatie over kampeervakanties met kinderen.

Waarom is kamperen bijzonder geschikt voor gezinnen?

Van de all-inclusive en volledig verzorgde vakantiereizen tot de flexibele kampeervakantie, alle reizen voor gezinnen hebben een paar dingen gemeen: intensief voorbereidingswerk, koffers pakken voor jong en oud, vaak een lange reis en natuurlijk de opluchting bij aankomst. In vergelijking met een verblijf in een hotel of een vakantiewoning zijn er echter al snel duidelijke voordelen die een kampeervakantie gezinnen biedt:

Tijdens het kamperen ben je flexibel

Pak jullie koffers, laad jullie camper in en vertrek! Op een kampeervakantie beslis je zelf hoe je je vakantie doorbrengt en hoe snel je reist - zowel onderweg als figuurlijk bij het plannen van je dag. Welke regio willen jullie bezoeken? Welke camping heeft de beste activiteiten voor kinderen? Wat wil je overdag doen? Je beslist vrij en zonder verplichtingen.

Kamperen is gezellig

Na aankomst kunnen jullie direct uitrusten in de camper en hoeven jullie niet de lange reis naar het hotel of de vakantiewoning te maken of je in een vreemde hotelkamer te installeren. Vanaf het moment dat jullie aankomen tot het moment dat jullie vertrekken, hebben jullie altijd alles wat jullie nodig hebben binnen handbereik. Zo voel je je niet alleen sneller thuis in de camper, maar kun je ook je vertrouwde routines aanhouden, wat vooral voor kleine kinderen belangrijk is.

Kamperen is nooit saai

Voor kinderen is er op een camping genoeg te ontdekken en veel ruimte om rond te rennen. De ervaring wordt afgerond met vrijetijdsactiviteiten op en rond de camping, die samen met de ouders ontdekt kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld avonturenspeeltuinen, themawandelpaden, zwemstranden of dierenparken zijn.

Als je je vakantie wilt verdelen over verschillende kampeerplaatsen of campings, moet je nog steeds niet te vaak van plaats veranderen. Een meerdaags verblijf op een kindvriendelijke camping geeft kinderen de kans vriendjes te maken, zodat ze ook met leeftijdsgenootjes van hun vakantietijd kunnen genieten.

Kamperen is puur natuur

Afhankelijk van waar jullie gaan kamperen, kunnen jij en je kinderen de natuur op een heel nieuwe manier ervaren. Vooral voor gezinnen die in de stad wonen, is de nabijheid van de natuur een grote verandering van tempo en helpt het de stress van het dagelijkse leven te vergeten. Voor kinderen is tijd in de natuur kostbaar - niet alleen om stoom af te blazen, maar ook om de natuurlijke omgeving beter te leren kennen en begrijpen.

Tip: Kampeervakanties geven kinderen de kans om zonder problemen te ravotten en vies te worden: het is dus beter om niet de mooiste kleding in te pakken.

Een kampeervakantie is goedkoper

Als het om gezinsvakanties gaat, spelen ook de kosten een rol. In vergelijking met een vakantiehuisje of een kamer in een vakantiepark is een verblijf op een camping veel goedkoper. Afhankelijk van de regio en het seizoen variëren de kosten enigszins, maar ze zijn veel lager dan een all-inclusive vakantie met het hele gezin. De kosten voor brandstof en voedsel komen echter nog bij de kosten voor de kampeerplaats of camping en mogen bij de berekening van de kosten niet worden vergeten.

Om van kamperen met kinderen te genieten, hoeven jullie niet per se een camper of caravan te kopen. De kosten van een nieuwe aankoop mogen immers niet worden onderschat. In plaats daarvan is het ideaal om een camper te huren, vooral voor mensen zonder ervaring op de camping, die het kamperen met kinderen voor het eerst willen uitproberen. Dan moet alleen de noodzakelijke uitrusting voor de kleintjes worden meegenomen of gereserveerd (bijv. kinderzitje of stoelverhoger).

Hoe herken je een kindvriendelijke camping?

Om van je kampeervakantie een hoogtepunt voor het hele gezin te maken, kies je het beste een camping die geschikt is voor kinderen. Zo kan je er zeker van zijn dat je kinderen zullen genieten van hun vakantie en dat andere kampeerders zich niet gestoord zullen voelen door de spelende kinderen.

Campings voor kinderen: faciliteiten en aanbiedingen

Campings voor kinderen bieden niet alleen een breed scala aan activiteiten, maar de hele opzet van de camping is ontworpen met het oog op gezinnen en kinderen. Lees hieronder welke kenmerken een kindvriendelijke camping karakteriseren:

Kamperen met kinderen: familie aan het inpakken voor een uitstapje.
 • De staanplaats moet ruim zijn, met voldoende open plekken om ongestoord te kunnen spelen.

 • Er moet een gezinsbadkamer op het veld zijn met lage kinderwastafels, kindertoiletten en babyverzorgingsfaciliteiten.

 • Mogelijkheden voor inkopen: in de buurt of op het kampeerterrein moeten er winkels zijn, die ook babyspullen verkopen.

 • Een kindvriendelijke camping moet speelplaatsen, kinderanimatie en/of recreatiegebouwen bieden om bij slecht weer te kunnen spelen.

 • Snackbars of restaurants moeten kindvriendelijke gerechten serveren en leuke bezigheden voor kinderen en kinderstoeltjes beschikbaar hebben.

 • Noodzakelijke benodigdheden zoals kinderstoelen of kinderwagens kunnen ter plaatse worden gehuurd.

Tip: Zoek, indien mogelijk, een staanplaats met voldoende schaduw. Tijdens het spelen mogen kinderen nooit voortdurend in de felle zon zijn; extra bescherming tegen de zon is essentieel! Het is ook gemakkelijker om 's nachts in slaap te vallen als de camper niet oververhit is.

Veilige campings voor kinderen

Een camping voor kinderen moet ook verschillende veiligheidsmaatregelen hebben om ervoor te zorgen dat er niets met de kleintjes gebeurt terwijl ze spelen en ravotten:

 • De speelplaats moet veilig omheind zijn.

 • Speelplaatsen en speelvoorzieningen moeten goed zichtbaar zijn, zodat ouders hun kinderen in de gaten kunnen houden.

 • De paden zijn duidelijk uitgestippeld. Op grotere speelplaatsen bieden plattegronden van het terrein en wegwijzers met pictogrammen een overzicht.

 • Er mogen geen drukke wegen in de directe omgeving zijn.

 • 's Nachts moet de camping goed verlicht zijn.

 • Mogelijke gevaarlijke plaatsen (bijv. vijvers, kuilen enz.) zijn beveiligd en ontoegankelijk voor kinderen.

 • Als het kampeerterrein aan een meer of de zee ligt, moet de toegang tot het water worden beveiligd. Dit geldt ook voor zwembaden en zwemvijvers.

 • EHBO uitrusting is aanwezig op het terrein en een medische nooddienst is beschikbaar.

 • De receptie is de hele dag bemand. Tijdens sluitingstijden zijn de medewerkers van de camping per noodtelefoon bereikbaar.

 • Noodplannen met belangrijke telefoonnummers van artsen in de buurt zijn duidelijk zichtbaar.

Camping voor kinderen: broers en zussen spetteren samen in een zwemmeer.

Een veilig alternatief zijn autovrije campings, waar autorijden op het terrein alleen is toegestaan voor aankomst en vertrek en autoverkeer verder verboden is. Zo kunnen kinderen veilig op het terrein spelen.

Kamperen met kinderen: vrijetijdsbesteding op de camping

De omvang van de vrijetijds- en activiteitenvoorzieningen op kindvriendelijke campings verschilt uiteraard van plaats tot plaats. Het is aan jou of je op zoek bent naar een camping waar je kinderen zorgeloos kunnen rondrennen, of dat er animatieprogramma's of zelfs toezicht is.

Gevarieerde recreatiemogelijkheden rond de camping

Om ervoor te zorgen dat de kleintjes zich niet vervelen, moeten er op de camping en in de omgeving verschillende vrijetijdsactiviteiten worden georganiseerd. Kijk uit naar de volgende activiteiten en attracties:

 • Aan de leeftijd aangepaste speelplaatsen, bijv. speeltuinen en glijbanen voor jongere kinderen en avontuurlijke speelplaatsen voor oudere kinderen

 • Zwemfaciliteiten, bijv. zwemmeren met goed zichtbare, ondiepe ingangen of, als alternatief, overdekte zwembaden

 • Klimbossen

 • Avontuur- en natuurpaden voor wandelingen

 • Kindermusea met interactieve tentoonstellingen of andere doe-activiteiten

 • Workshops voor kinderen, zoals dans- of schilderlessen

 • Dierenparken, aquaria of kinderboerderijen

 • Fiets- of bootverhuur

 • Sportvelden, zoals voetbal- of volleybalvelden

Tips voor het plannen van de dag als je met kinderen kampeert

Ouders verlangen meestal naar ontspanning op vakantie, terwijl kinderen op zoek zijn naar avontuur. Om de perfecte balans te vinden voor jullie vakantie, kun je de volgende tips gebruiken om je te helpen bij het plannen van je dagelijkse uitstapjes:

 • Zoek naar activiteiten die bij de leeftijd passen. Terwijl de kleintjes kunnen ravotten op een speelplaats of op een waterspeelplaats, kunnen oudere kinderen zich misschien beter uitleven in een touwenparcours, op een boot of op het sportveld.

 • Als jullie kinderen hebben van verschillende leeftijden of met heel verschillende interesses, moet de campingomgeving voor ieder wat wils bieden.

 • Plan niet te veel excursies op één dag. Een of twee attracties of activiteiten per dag zijn genoeg voor jong en oud om samen te genieten en optimaal te profiteren van wat er geboden wordt.

 • Laat regenachtige dagen het humeur niet bederven door geschikte binnenactiviteiten als alternatief te vinden. Dit kunnen zowel binnenspelen als overdekte attracties zijn.

Grotere campings bieden meestal een uitgebreider programma van activiteiten en recreatiemogelijkheden, maar ze zijn ook onoverzichtelijker. Op een kleinere camping kun je een oogje op je kinderen houden, maar de activiteiten zijn vaak beperkter en er zijn misschien meer daguitstapjes nodig om ze bezig te houden.

Conclusie: kamperen met kinderen gemakkelijk gemaakt

Sporten in de frisse lucht, nieuwe vrienden maken, slapen in een camper - voor kinderen van alle leeftijden is een kampeervakantie een unieke ervaring en een echt avontuur. Voor gezinnen die verlangen naar een vakantie dicht bij de natuur, flexibiliteit en die op zoek zijn naar een afwisseling van de duurdere en drukkere vakantieoorden, is kamperen precies wat je zoekt. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt, moet je op zoek gaan naar een kindvriendelijke camping met spannende vrijetijdsactiviteiten. Aangezien campings een steeds populairdere vakantiebestemming worden, is het een goed idee om vroeg te beginnen met zoeken en alvast een plaats te reserveren. Op die manier wordt jullie volgende kampeertrip gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.