Duurzaam reizen: tips voor een milieuvriendelijke kampeervakantie

Bij de planning van vakanties staat duurzaamheid steeds meer centraal. Veel reislustigen willen hun vakantie in harmonie met de natuur doorbrengen en letten op hun ecologische voetafdruk tijdens hun reizen. In vergelijking met klassieke reisarrangementen of vliegreizen naar verre oorden, kan reizen met een camper veel milieuvriendelijker zijn. Hieronder lees je waar je rekening mee kunt houden als je duurzaam op reis gaat met een camper.

Hoe vind ik een milieuvriendelijke camper?

Bij het kiezen van een geschikt kampeervoertuig voor een ontspannen en duurzame vakantie, kun je kijken naar verschillende criteria:

Eco-camping: camper rijdt langs een weg in een idyllische omgeving.
 • Voordat je een camper huurt of koopt, moet je nagaan hoe zuinig het model is met de brandstof. Moderne campers verbruiken meestal minder dan oudere.

 • Kies de grootte van de camper op basis van het aantal personen waarmee je reist. Kleinere kampeervoertuigen, zoals relatief compacte kampeerwagens, hebben over het algemeen een lager brandstofverbruik dan grote kampeermodellen.

 • Fietsen of bagageboxen op het dak van de camper verhogen de luchtweerstand, waardoor het brandstofverbruik toeneemt. Daarom moet je, indien mogelijk, modellen met een hoge bovenbouw vermijden.

 • Als je het zonder bepaalde extra uitrusting in de camper doet, kun je ook zuiniger met hulpbronnen omgaan (bijv. geïntegreerde douche in de camper). Als je bepaalde comfortvoorzieningen ook slechts zeer sporadisch of helemaal niet gebruikt (bijv. stuurwiel- of stoelverwarming), kun je extra energie besparen.

 • Als je op lange termijn wilt investeren in duurzaamheid, zijn zonnepanelen een milieuvriendelijke manier van energievoorziening. Als je een camper met zonnepanelen wilt huren, vind je informatie over dergelijke kenmerken in het detailaanzicht van het desbetreffende campertype.

Tip

Campers met elektrische of hybride aandrijving worden vaak gezien als trendsettend als het gaat om milieuvriendelijke kampeervakanties. Hoewel het aanbod van dergelijke modellen momenteel nog te overzien is, is het de moeite waard je ogen open te houden voor elektrische kampeerauto's.

Hoe rijd ik zuinig met een camper?

Als je eenmaal het ideale campermodel voor je vakantie hebt gekozen, kun je tijdens de planning en tijdens de reis natuurlijk ook aandacht besteden aan milieuvriendelijkheid. Een belangrijk criterium voor duurzaam reizen is een zo laag mogelijk brandstofverbruik, wat niet alleen cruciaal is voor de bescherming van het milieu, maar ook de brandstofkosten verlaagt.

Zo bespaar je op brandstof door slim te beladen:

Een lager gewicht tijdens de reis vermindert het brandstofverbruik. Zorg er daarom bij het inpakken voor dat je het voertuig niet zwaarder belaadt dan nodig is. Let op de volgende essentiële punten:

 • De drinkwatertank mag slechts minimaal gevuld zijn. Eenmaal aangekomen op de camping, kun je hem zonder zorgen vullen.

 • Leeg de vuilwatertank voordat je naar huis gaat om onnodig gewicht te vermijden.

Licht reizen vermindert automatisch het verbruik. Moedig daarom je medereizigers aan om zo zuinig mogelijk in te pakken. Op veel campings kun je vuile was, handdoeken of theedoeken wassen, dus op dit punt kun je al veel gewicht besparen.

Neem ook slechts een beperkte hoeveelheid voedsel mee voor de reis: genoeg om het zekere voor het onzekere te nemen in geval van vertragingen door files of omleidingen, maar niet zoveel om jezelf voor de hele reis te bevoorraden. In plaats daarvan kun je ter plaatse voorraden inslaan - dat scheelt niet alleen gewicht tijdens de reis, maar je steunt ook plaatselijke handelaars.

Tip

Zou je graag in alle comfort de omgeving van je bestemming verkennen? Voor korte uitstapjes moet je de camper achterlaten en het openbaar vervoer gebruiken of op de fiets gaan.

Brandstof besparen door vooruit te plannen:

Naast het voertuigtype en -gewicht speelt ook het rijgedrag een belangrijke rol bij brandstofbesparing. Zelfs kleine aanpassingen van de rijstijl kunnen een grote bijdrage leveren tot het behoud van hulpbronnen en duurzamer reizen:

 • Rijd met vooruitziende blik en vermijd onnodig optrekken en schokkerig remmen, bijvoorbeeld bij het naderen van een plaatsnaambord, verkeerslichten of een file.

 • Accelereer snel en behoud daarna je snelheid zo constant mogelijk.

 • Vermijd onnodige inhaalmanoeuvres.

 • Schakel tijdig en vermijd rijden op hoge toeren.

 • Rijd met een optimale bandenspanning voor een lage rolweerstand tijdens de rit.

Info

Afhankelijk van het voertuigmodel bedraagt de optimale rijsnelheid voor een camper 80 tot 90 km/h. Een constante snelheid vermindert het brandstofverbruik en zorgt tegelijkertijd voor een meer ontspannen rijervaring.

Elektrische apparaten in het voertuig: waar kun je op besparen?

Airconditioning en extra verwarming worden beschouwd als echte brandstofvreters. Natuurlijk moet je niet helemaal zonder kunnen, want een gezond klimaat in het passagierscompartiment is belangrijk voor de bestuurder en alle passagiers. Als de temperatuur het toelaat, moet je het echter zo veel mogelijk zonder airconditioning of verwarming doen. Bij lage snelheden, bijv. in stadsverkeer, kunnen open ramen of zonnedaken voor een aangename luchtstroom zorgen. Bij hogere snelheden op autosnelwegen of autowegen verhogen open zij- of dakramen echter de luchtweerstand, waardoor ook het brandstofverbruik kan toenemen. Juiste keuzes in bepaalde situaties zijn dus essentieel bij duurzaam reizen.

Overigens: verlichting, ruitenwissers of voorruitverwarming dienen om de veiligheid tijdens het rijden te waarborgen. Bespaar dus niet op dit onderdeel van de uitrusting!

Hoe kan ik op duurzaamheid letten als het om kampeermateriaal gaat?

Voor een comfortabele kampeervakantie heb je natuurlijk een heleboel uitrusting nodig, van hygiëneproducten tot vrijetijdsartikelen. Ook hier kan je gemakkelijk een paar tips gebruiken om milieuvriendelijker te zijn en dus duurzamer te kamperen:

 • Kies voor biologische, chemicaliënvrije alternatieven voor conventionele cosmetica en reinigingsmiddelen voor hygiëneproducten en wasmiddelen. Vaste zepen en shampoos zijn nog duurzamer, omdat je ook kunt besparen op plastic verpakkingen.

 • Probeer onnodige verspilling te voorkomen door herbruikbare producten van hoge kwaliteit te kopen die jarenlang meegaan. Dit geldt ook voor houten of roestvrij stalen kampeerspullen.

 • Zijn er andere kampeerliefhebbers in jouw familie of vriendenkring? Dan kan het de moeite waard zijn om grotere uitrustingen zoals campingstoelen, parasols of fietsenrekken te delen.

 • Als je bepaalde spullen niet kunt of wilt delen, kun je apparatuur tweedehands kopen of huren bij verhuurplatforms. Op die manier bespaar je middelen door geen nieuwe apparatuur te kopen.

Duurzaam reizen: fietsen geparkeerd naast de camper aan de oever van een meer

Hoe herken ik een milieuvriendelijke camping?

Als je begaan bent met het milieu en de bescherming van het klimaat, ben je misschien ook op zoek naar een eco-camping. Een camping kan op verschillende manieren milieubewust handelen, bijv. door:

 • efficiënt energiegebruik of gebruik van hernieuwbare energiebronnen

 • zuinig gebruik van water

 • geen giftige/schadelijke schoonmaakmiddelen gebruiken

 • afvalscheiding en -vermijding

 • natuurvriendelijke vrijetijdsbesteding

 • natuurgerichte inrichting van de camping

Als campings aan deze criteria voldoen, kunnen zij worden onderscheiden voor hun duurzaamheid, bijvoorbeeld met het keurmerk "Klimaatvriendelijk bedrijf" of de ECOCAMPING-keurmerk.

Conclusie: duurzaam reizen met een camper

Zelfs als je bij het plannen van je vakantie nog niet aan alle criteria voor meer duurzaamheid kunt voldoen, telt elke kleine stap om je volgende vakantie milieuvriendelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld proberen het zonder plastic te doen in de campingkeuken of voor cosmetica. Of je kunt besluiten om bijzonder zuinig te rijden. Het milieu en je portemonnee zullen je dankbaar zijn! Duurzaam reizen betekent niet automatisch zonder, maar is ook winstgevend: meer mindfulness bij het kopen, inpakken en rijden zorgt soms voor meer evenwicht en een zorgeloos vakantiegevoel.