Kamperen voor senioren: onderweg tijdens je pensioen

Vergeleken met complete vakantiearrangementen met vaak strakke dagschema's, bieden kampeervakanties de flexibiliteit en een langzamer tempo waar veel senioren naar verlangen. Kamperen wordt dus niet alleen steeds populairder bij jonge gezinnen: de 60+-generatie vormt nog steeds een belangrijk deel van de kampeergemeenschap. Van de decennialange kampeerfan tot de beginnende kampeerder- voor senioren hebben kampeervakanties vele voordelen en worden daarom een steeds populairdere manier van reizen. Om ervoor te zorgen dat niets je geplande kampeervakantie in de weg staat, verzamelen we in dit artikel belangrijke informatie over campers die aangepast zijn aan de leeftijd en seniorvriendelijke campings.

Wat zijn de voordelen van kamperen voor senioren?

In een vreemd land en toch thuis: een kampeervakantie combineert vele contrasten. De camping is een gezellige plek, maar de camper biedt rust en privacy. Als je je vakantie zelf wilt plannen en individueel wilt organiseren, biedt kamperen je daartoe de mogelijkheid. Vooral voor oudere kampeerders zijn er duidelijke voordelen aan kampeervakanties:

 • Bij kamperen zijn er geen starre conventies. Op de camping beleef je je vakantie buiten de voorgeschreven etenstijden of een strikte dresscode.

 • In de kampeergemeenschap is het makkelijk om connecties en contacten te vinden met andere kampeerders. Tegelijkertijd is het echter ook mogelijk om je terug te trekken in de privacy van de camper.

 • De aankomst en het vertrek op een kampeervakantie zijn minder stresserend dan op een georganiseerde vakantie. De snelheid van de reis, de pauzes en de tussenstops kunnen zelf en zonder tijdsdruk worden bepaald.

 • De reisarrangementen zijn flexibel en kunnen van dag tot dag worden aangepast. Er zijn ook campings in talrijke regio's en in de buurt van diverse natuurgebieden, bezienswaardigheden en attracties.

 • Op veel campings zijn de sanitaire voorzieningen nu aangepast aan de leeftijd of obstakelvrij, zodat ook met beperkte mobiliteit een verblijf zonder problemen mogelijk is.

 • In de camper zijn er korte afstanden tussen de slaap-, woon- en kookruimten. Als de camper een eigen badkamer en toilet heeft, wordt een nog hoger niveau van comfort mogelijk.

 • De infrastructuur rond de camping staat garant voor een solide gezondheidszorg en spoedeisende hulp, zodat ook mensen met een chronische ziekte van een zorgeloos verblijf kunnen genieten.

 • Campings voor senioren bieden vaak vrijetijdsactiviteiten die vooral oudere bezoekers aanspreken. Dit kunnen bijvoorbeeld rondleidingen zijn in de volgende grotere stad, themawandelingen onder leiding van een gids, fiets- of boottochten of wijnproeverijen.

Kamperen voor senioren: kampeerders ontspannen zich samen voor de caravan.

Als je geen eigen camper wilt kopen, kun je er een huren tegen een redelijke prijs. Om het juiste model voor jouw behoeften te vinden, kun je online gemakkelijk verschillende aanbiedingen vergelijken op basis van speciale uitrustingskenmerken (bijv. automatische transmissie, airconditioning enz.).

Kamperen voor senioren: waar moeten kampeerders rekening mee houden bij het plannen van hun reis?

Zelfbepaald, flexibel en in je eigen tempo: het plannen van een kampeervakantie geeft je een zekere vrijheid. Om ervoor te zorgen dat er onderweg niets misgaat, moet echter van tevoren aan een paar belangrijke punten worden gedacht:

Wat is de beste tijd om te gaan kamperen als senioren?

Het kiezen van de ideale reistijd is vooral belangrijk voor kampeerders die een zo rustig en ongestoord mogelijke vakantie willen doorbrengen. Daarom is het raadzaam de vakantieperiodes en dus het hoogseizoen te vermijden. Om kosten te besparen, kan het ook nuttig zijn om campings in het laagseizoen te kiezen. In de lente en de herfst is niet alleen de natuur bijzonder mooi, maar zijn ook de temperaturen aangenaam. Bovendien is het gebruikelijke toeristenverkeer op dit tijdstip ook afwezig. Aangezien gepensioneerden hun tijd vaak flexibeler kunnen indelen, vinden zij vaak goedkopere aanbiedingen in het laag- of middenseizoen.

Hoe vind je een seniorencamping?

Wanneer je een kampeervakantie plant, is het belangrijk om tijdig naar kampeerplaatsen of campings te zoeken en hun aanbiedingen of voorzieningen te vergelijken. Het hangt allemaal af van de individuele eisen of behoeften van de reiziger. Tot dusver bestaat er geen keurmerk of onderscheiding die campings als geschikt voor senioren beoordeelt. Toch zijn er veel campings die zich hebben gespecialiseerd in oudere kampeerders. Op zoek- en vergelijkingsportalen voor campings kunnen deze seniorvriendelijke criteria op verschillende manieren worden uitgefilterd:

 • Met de filtercriteria "rustige camping", "geen animatieprogramma" of "camping alleen voor volwassenen" vind je campings die gericht zijn op ontspanning en rust.

 • "Seniorenkorting bij de receptie" laat zien dat de camping zich ook richt op oudere gasten en hen graag verwelkomt.

 • Het kenmerk "kampeerterrein zonder drempels" geeft aan dat de sanitaire voorzieningen en gemeenschappelijke ruimten zo zijn ontworpen dat zij toegankelijk zijn voor gehandicapten. Zo zijn ze ook gemakkelijk toegankelijk en zonder beperkingen bruikbaar voor oudere mensen met beperkte mobiliteit en rolstoelgebruikers.

Klassieke camping of luxe camping?

Glamping is een luxueuze vorm van kamperen waarbij comfortuitrusting en speciale voorzieningen op de camping aanwezig zijn. Daartoe behoren bijvoorbeeld hoogwaardige sanitaire voorzieningen, zwembadfaciliteiten, catering ter plaatse of een permanent bemande receptie. Voor senioren die het op vakantie niet zonder comfort willen stellen, kan glamping een spannend alternatief zijn voor de klassieke kampeervakantie.

Als je daarentegen meer geïnteresseerd bent in natuurbeleving en niet per se afhankelijk bent van wellnessprogramma's voor ontspanning, dan ben je op een gewone camping in goede handen. Campings die slechts over een minimum aan voorzieningen beschikken zoals; sanitair met WC en douche en stortplaatsen voor de camper, zijn vaak goedkoper dan volledig uitgeruste campings met uitgebreide wellness- en recreatievoorzieningen.

Toegankelijke of gehandicaptencampings hebben verschillende aanpassingen van de sanitaire voorzieningen en gemeenschappelijke ruimten die ze toegankelijk maken voor personen met beperkte mobiliteit. Senioren die geen lichamelijke handicap hebben, worden echter aangemoedigd om parkeerplaatsen vrij te houden voor rolstoelgebruikers of toegankelijke toiletten en douches.

Voorbereiding van de kampeervakantie

Voordat de kampeervakantie kan beginnen, is een gedegen reisplanning noodzakelijk. Vooral vakantiegangers die lange tijd niet met een camper hebben gereisd of dit nog nooit hebben gedaan, moeten rekening houden met de volgende aspecten:

 • Wennen aan je camper: voor beginnende kampeerders kan het nuttig zijn eerst een korte vakantie met de camper te plannen en zich vertrouwd te maken met de bijzondere kenmerken van het voertuig. Hoe de camper optimaal kan worden geladen of hoe de tanks het beste kunnen worden geleegd, kan het best van tevoren worden geoefend.

 • Rijvaardigheidstraining voor meer veiligheid: zelfs voor ervaren chauffeurs is het manoeuvreren of parkeren met een camper in het begin onbekend. Rijvaardigheidstraining, zoals aangeboden door de ANWB, helpt om te wennen aan de nieuwe rijervaring.

 • Je reist in goede gezondheid: vooral vóór langere reizen is het raadzaam een grondige controle bij je huisarts te laten uitvoeren. Enerzijds kan de autorit zelf een belasting zijn, anderzijds kunnen ondernemingen (bijv. wandelingen, fietstochten, boottochten enz.) tijdens de kampeervakantie extra inspanning betekenen.

 • Pak een adapter in: als je naar het buitenland reist, moet je een eurostekker voor de gasfles in je bagage hebben. Gasaansluitingen in andere landen zijn vaak anders.
  Rijd niet te ver: een voordeel van een kampeervakantie is de flexibiliteit in de planning. Voldoende tussenstops of overnachtingen verminderen de stress van langere reizen - en kunnen je zelfs langs interessante plaatsen of bezienswaardigheden in de regio voeren.

Kamperen voor senioren: oudere dame ontspant op campingstoelen voor haar camper.

Met een rijbewijs voor personenauto's van klasse B mag je campers tot 3,5 ton besturen.

Aan de leeftijd aangepaste camper: hoe moet de camper uitgerust zijn voor senioren?

Bij het kiezen van de juiste, aan de leeftijd aangepaste camper, kunnen senioren letten op verschillende uitrustingskenmerken en technische aanpassingen die het voertuig bijzonder seniorvriendelijk maken. Een camper voor senioren moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Het voertuig heeft een kleine draaicirkel, wat een beter overzicht mogelijk maakt bij het manoeuvreren en parkeren.

 • De camper heeft geen te hoge opbouw, wat de controle over het voertuig vergemakkelijkt.

 • Een gemakkelijke, gewrichtsvriendelijke toegang tot de camper (bijv. met behulp van een antislip opstapkrukje of een uitschuifbare trap) wordt mogelijk gemaakt.

 • De camper heeft een automatische versnellingspook, die ondanks zijn zware gewicht voor een probleemloze besturing zorgt.

 • De reis kan verder worden vergemakkelijkt door systemen zoals een achteruitrijcamera of cruise control.

 • Een airconditioningsysteem zorgt voor een aangename temperatuur in het voertuig.

 • Het interieur, met name de keuken en de douche, is ruim, niet te laag en heeft weinig of geen treden.

 • De bedden staan op de begane grond (geen stapelbedden). Eenpersoonsbedden zijn ook aan te raden voor koppels, die gemakkelijk bereikbaar zijn via de centrale gang.

Conclusie: seniorvriendelijk kamperen

Veel senioren waarderen vooral de rust en flexibiliteit die een verblijf op een camping belooft. Zij hebben vaak andere verwachtingen van een geslaagde vakantie dan, bijvoorbeeld, avontuurlijke toeristen of gezinnen met kinderen. Veel campings hebben daarom hun aanbod speciaal afgestemd op de behoeften van oudere kampeerders die een rustig verblijf willen. Seniorencampings in regio's met een bijzonder gezond klimaat, zoals de bergen en de zee, nodigen uit tot ontspanning, maar ook tot lichaamsbeweging in de frisse lucht. Om de reis vlot te laten verlopen, beschikt de ideale camper voor senioren over de nodige veiligheids- en comfortuitrusting. Dit betekent dat er niets mis kan gaan tijdens een kampeertocht met welverdiend pensioen.