Actieve vakantie: sportief op pad met de camper

Met een camper kun je altijd overal naartoe gaan waar je zin in hebt. Als sportieveling heb je alle vrijheid om de juiste plekjes te ontdekken voor je actieve vakantie. Of je nu een mountainbiker bent op zoek naar de beste routes, een surfer op zoek naar fantastische golven of een wandelaar op zoek naar de mooiste plekjes - een actieve vakantie met een camper is bijzonder flexibel. Wij laten je zien waarom een actieve vakantie met een camper perfect is voor sportievelingen en hoe je je het beste kunt voorbereiden op je rondreis met een camper.

5 redenen waarom je een actieve vakantie met een camper zou moeten plannen

Er zijn vele redenen waarom een campervakantie een geweldige ervaring kan zijn voor fanatieke sportliefhebbers. Wij presenteren je de 5 beste:

 • Uitproberen zonder risico: iedereen met een normaal autorijbewijs (klasse B) mag campers tot 3,5 ton besturen. Als je wilt uitproberen of een actieve kampeervakantie iets voor jou is, hoef je dus geen extra rijbewijs te behalen.

 • Zo vrij als de wind: met een camper ben je zeer flexibel. Telkens als je een nieuwe plek wilt ontdekken, pak je je spullen en rijd je weg. Je bepaalt zelf hoe lang je op één plek blijft en hebt de mogelijkheid om elke dag nieuwe regio's te verkennen.

 • Alles aan boord: de camper biedt voldoende ruimte om niet alleen je sportkleding, maar ook je sportuitrusting te vervoeren. Zo hoeven jullie geen surfplanken of mountainbikes te huren op jullie bestemming, maar kunnen jullie je eigen materiaal gebruiken.

 • Altijd in de buurt: wanneer je een mooie plek voor je sport hebt gevonden, kan de camper meestal in de buurt worden geparkeerd. Al je spullen liggen dan op een steenworp afstand. Bovendien hoef je je uitrusting niet lang te sjouwen naar je bestemming, maar kun je meteen beginnen en je passie volgen.

 • Mee met de massa - Een camper is groot genoeg om sportvrienden mee te nemen op een actieve vakantie. Het spreidt ook de kosten van de camper en het eten over meerdere personen, waardoor kampeervakanties betaalbaarder worden. Bovendien is de campinggemeenschap zeer vriendelijk en open-minded, zodat je gemakkelijk nieuwe kennissen kunt maken.

 Camper tour - camper met mountainbikes achterop, rijdt langs de kust.
TipHet beste is om de plaatselijke sporters te vragen naar de beste plekjes en routes. Zij kennen de streek en kunnen je waardevolle insider tips geven!

Voorbereidingen voor de camperreis

Om van alle voordelen van een actieve vakantie met een camper te kunnen genieten, moet je je reis goed van tevoren plannen. Bedenk eerst naar welke regio jullie willen reizen. Welke plaatsen zijn bijzonder populair in de gemeenschap? Welke plekken en routes worden vaak aanbevolen? Maak op basis van deze overwegingen een ruwe routebeschrijving die je als leidraad kunt gebruiken. Plan niet te strikt, maar laat jezelf een bewuste tijdsbuffer, zodat je onderweg echt flexibel kunt blijven. Deze tips zijn ook handig voor jullie camperreis:

 • Als je al een eigen camper hebt, moet je hem voor je vertrek bij een garage laten nakijken. Zo weet je zeker dat je camper geschikt is voor je vakantie.

 • Informeer jezelf over lokale richtlijnen en wetten. Bijvoorbeeld: is wild kamperen toegestaan? Zijn er speciale tolwetten? Bovendien gelden in andere landen andere verkeersregels. In Italië bijvoorbeeld moet je speciale waarschuwingsborden voor fietsen aan de achterkant van het voertuig bevestigen.

 • Noteer je ruwe route en zoek online naar hoogtepunten en aanbevelingen langs de route. Met een plan zul je niets vergeten en weet je altijd waar je volgende stop is.

 • Plan de afzonderlijke dagelijkse etappes niet te lang. Idealiter zou een dagtocht niet langer moeten zijn dan 200 km. Op die manier heb je genoeg tijd om het gebied echt te verkennen en je sport te beoefenen.

 • Bedenk van tevoren of je staanplaatsen wilt reserveren. Met een reservering heb je elke nacht een zekere staanplaats, maar ben je niet zo flexibel. Vooral in het hoogseizoen is het de moeite waard plaatsen te reserveren om 's avonds een lange zoektocht te vermijden.

 • Als je in het buitenland reist, moet je er rekening mee houden dat de wegcondities kunnen variëren. In meer afgelegen gebieden moet je misschien rijden op onverharde wegen waar je langzamer moet rijden. Dit kan je reistijd verlengen. De situatie is vergelijkbaar in bergachtige gebieden met smalle haarspeldbochten of bergpassen.

 • Plan van tevoren hoe jullie je sportuitrusting willen opbergen. Zo kunnen fietsen worden opgeborgen in de garage achterin of met een achterwanddrager. Voor surfplanken en SUP-planken zijn dakdragersystemen of een transportbox aan de zij- of achterkant van het voertuig de moeite waard.

TipWanneer je de camper verlaat voor sportieve activiteiten, kun je de sleutel van de camper heel veilig verbergen of opbergen in een draagbare sleutelkluis.

Camperreis in de winter - tips voor skivakanties met een camper

De meeste skigebieden hebben hun eigen campings waar je dicht bij de pistes kunt kamperen. Om in de winter veilig met de camper te reizen, moet je ook de volgende voorbereidingen treffen:

Plannen van een camperreis - caravan geparkeerd in skigebied
 • Wanneer je in de Alpen reist, zijn sneeuwkettingen een must. Ze zijn de enige manier om op besneeuwde wegen rond te komen. Om echt goed voorbereid te zijn, moet je van tevoren oefenen hoe je sneeuwkettingen goed om je banden legt.

 • Vergeet niet het ruitensproeiersysteem met antivries te vullen voordat je wegrijdt, zodat je het ook bij temperaturen onder nul kunt gebruiken. Ook moet je de accu van de caravan weer volledig opladen.

 • Een startkabel en een sleepkabel zijn ook nuttige uitrustingsstukken voor je camperreis in de winter. Zo ben je voorbereid voor het geval de accu in een noodgeval het opgeeft.

 • Informeer van tevoren waar je gasflessen kunt kopen of bijvullen.

 • Huur een voortent voor je skivakantie met een camper. Het zal jullie ook beschermen tegen de kou en sneeuwjachten.

Conclusie: verwezenlijk jullie droom van een actieve vakantie met een camper

Gepassioneerde sportliefhebbers kunnen hun droom van een actieve vakantie werkelijkheid laten worden met een camper. In de camper is voldoende ruimte voor jezelf en je eigen uitrusting. Of het nu zomer of winter is - in een camper ben je onafhankelijker en kun je je rondreis plannen naar jouw eigen ideeën. Jouw actieve vakantie zal een onvergetelijke ervaring worden.