Kajakken en kanoën in De Hoge Veluwe en De Biesbosch

Kajakken en kanoën in De Hoge Veluwe en De Biesbosch

Camperreis door nationale parken: Kajakken en kanoën in De Hoge Veluwe en De Biesbosch  

Nationale parken in Nederland bieden een paradijselijke omgeving voor natuurliefhebbers, en wat is er beter dan ze te verkennen per kano of kajak? In deze gids belichten we nationale parken zoals De Hoge Veluwe en De Biesbosch en geven we tips voor routes met de camper, het spotten van wilde dieren en kampeermogelijkheden onderweg. Of je nu een ervaren watersporter bent of beginner op zoek naar een volgend outdoor-avontuur, deze gids helpt je om goed voorbereid te beginnen aan je volgende trip met een camper. 

Peddelroutes en diersoorten in De Hoge Veluwe en De Biesbosch

De Hoge Veluwe Nationaal Park, gelegen in de provincie Gelderland, staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Voor kano- en kajakliefhebbers biedt het park verschillende prachtige peddelroutes door schilderachtige landschappen.

Een populaire peddelroute in De Hoge Veluwe is de route over het Hoge Veluwe Kanaal. Dit kanaal slingert door het park en biedt paddelaars een rustige en schilderachtige tocht door de natuurlijke omgeving. Langs de route kun je vaak edelherten, wilde zwijnen en verschillende vogelsoorten spotten die zich in het park thuisvoelen.

Vossen in het wild

In De Hoge Veluwe leven diverse diersoorten, variërend van kleine zoogdieren tot imposante herten. Enkele van de meest opvallende diersoorten die in dit natuurgebied voorkomen zijn:

 • Edelherten: Edelherten zijn iconisch voor De Hoge Veluwe. Ze zijn vooral prominent aanwezig tijdens de bronsttijd in september en oktober, wanneer mannetjes burlen en strijden om de gunst van de vrouwtjes.

 • Wilde zwijnen: Deze omnivoren zijn te vinden in de bossen en open gebieden van De Hoge Veluwe. Ze wroeten vaak in de grond op zoek naar voedsel, zoals knollen, wortels en insecten.

 • Reeën: Reeën zijn talrijk in De Hoge Veluwe en worden vaak gezien in de bosrijke delen van het park. Ze zijn vooral actief tijdens de schemering en de vroege ochtenduren.

 • Vossen: Deze roofdieren zijn behendige jagers en komen voor in de bossen en open gebieden van het park. Ze zijn vooral 's nachts actief en jagen op kleine zoogdieren, vogels en insecten.

 • Dassen: Dassen zijn nachtdieren die in holen leven en voornamelijk op zoek gaan naar regenwormen, insecten en plantaardig materiaal. Ze worden soms gezien in de bosrijke delen van De Hoge Veluwe.

 • Boommarters: Deze schuwe roofdieren zijn voornamelijk actief in de nacht en leven in de dichte bossen van het park. Ze jagen op kleine zoogdieren, vogels en insecten.

 • Verschillende vogelsoorten: De Hoge Veluwe herbergt een breed scala aan vogels, waaronder buizerds, sperwers, spechten, uilen, en verschillende zangvogels zoals mezen, vinken en roodborstjes.

Biesbosch Nationaal Park

In De Biesbosch Nationaal Park, gelegen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, draait alles om water. Dit unieke zoetwatergetijdengebied bestaat uit rivieren, kreken en moerassen, en is perfect voor een kano- of kajakavontuur.

Een van de meest populaire peddelroutes in De Biesbosch is de route door de Hollandse Biesbosch. Deze route voert je langs kronkelende kreken en door dichtbegroeide rietvelden, waar je kunt genieten van de rust en stilte van de natuur.

Bever

In de Nationaal Park De Biesbosch kun je honderden diersoorten spotten, maar wij hebben de meest bijzondere soorten voor je op een rij gezet:

 • Bevers: Bevers zijn een van de iconische diersoorten van De Biesbosch. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van complexe waterwegen door het knagen aan bomen en het bouwen van dammen. Deze knaagdieren zijn vooral actief rond zonsopgang en zonsondergang.

 • Wilde zwijnen: Net als in De Hoge Veluwe zijn wilde zwijnen ook te vinden in De Biesbosch. Ze zwerven door de bossen en moerassen op zoek naar voedsel, zoals wortels, knollen en kleine dieren.

 • Reeën: Reeën komen voor in de bossen en open gebieden van De Biesbosch. Ze zijn voornamelijk actief tijdens de schemering en de vroege ochtenduren, wanneer ze foerageren op gras, kruiden en jonge scheuten.

 • Watervogels: De Biesbosch is een belangrijk leefgebied voor tal van watervogels, waaronder eenden, ganzen, zwanen, futen, reigers, en diverse soorten steltlopers. Deze vogels vinden voedsel en broedgelegenheid in de vele kreken, moerassen en plassen van het park.

 • Zeearenden: Deze majestueuze roofvogels zijn af en toe te zien in De Biesbosch. Ze jagen op vis en andere prooien langs de waterwegen van het park en broeden soms in de hoge bomen langs de oevers.

 • Oeverzwaluwen: Deze kleine zwaluwen graven nestgangen in steile oevers van rivieren en kreken in De Biesbosch. Ze voeden zich met insecten die boven het wateroppervlak vliegen.

 • Verschillende soorten vissen: De wateren van De Biesbosch zijn rijk aan verschillende vissoorten, waaronder snoek, brasem, karper, voorn, en paling. Deze vissen vormen een belangrijke voedselbron voor veel van de roofdieren in het gebied.

Routes om te kajakken en kanoën in De Hoge Veluwe en De Biesbosch

Een van de grootste voordelen van het verkennen van de nationale parken per kano of kajak is de mogelijkheid om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Langs de rivieren en meren van De Hoge Veluwe en De Biesbosch zijn er volop kansen om dieren te spotten, van indrukwekkende edelherten tot speelse bevers.

Kajak- en kanoroutes in De Hoge Veluwe

In De Hoge Veluwe kun je tijdens het peddelen langs het Hoge Veluwe Kanaal vaak edelherten zien grazen aan de waterkant of wilde zwijnen zien rondscharrelen in de bossen langs de oevers. Vogelliefhebbers zullen ook blij zijn met de vele vogelsoorten die in het park leven, waaronder buizerds, spechten en zelfs zeearenden. We zetten drie opties op een rij:

Vogels bij het water
 • Het Hoge Veluwe Kanaal: Een kalme route die door het park slingert, beginnend bij het bezoekerscentrum. Het biedt een ontspannende peddelervaring door het bosrijke landschap, waar je mogelijk wilde dieren zoals edelherten en wilde zwijnen kunt zien grazen langs de oevers.

 • Het Otterlo-meer en omgeving: Een iets uitdagendere tocht die je naar het Otterlo-meer en de omliggende waterwegen brengt. Startend bij het bezoekerscentrum in Otterlo, kun je genieten van het rustige meer en de mogelijkheid hebben om zeldzame vogelsoorten te spotten terwijl je door de bossen peddelt.

 • Het Houtkampmeer en de omliggende kanalen: Deze route begint ook bij het bezoekerscentrum en voert je naar het schilderachtige Houtkampmeer en de nabijgelegen kanalen. Je kunt genieten van het kalme water en het uitzicht op de natuur tijdens de route langs de oevers, waar mogelijk enkele dieren te zien zijn.

Routes om te kajakken en kanoën in De Biesbosch

In De Biesbosch bieden de vele kreken en moerassen een ideale habitat voor bevers, die je soms kunt zien zwemmen of knagen aan bomen langs de waterkant. Andere dieren die je in De Biesbosch kunt tegenkomen zijn reeën, watervogels zoals futen en zwanen, en als je geluk hebt, zelfs de zeldzame zeearend. Om je inspiratie te geven voor je volgende avontuur, zijn hier drie routes voor kajak- of kanotochten in Nationaal Park De Biesbosch:

 • De Hollandse Biesbosch: Deze tocht neemt je mee door de kronkelende kreken en dichtbegroeide rietvelden van de Hollandse Biesbosch. Beginnend bij een van de vele toegangspunten tot het park, kun je genieten van de rustige waterwegen en de kans krijgen om bevers, reeën en verschillende watervogels te zien.

 • De Brabantse Biesbosch: Een andere prachtige route die je door de uitgestrekte wilgenbossen en open wateren van de Brabantse Biesbosch voert. Beginnend bij een van de aanlegsteigers in de omgeving, kun je genieten van het serene landschap en misschien zelfs enkele zeldzame vogelsoorten spotten.

 • De Nieuwe Merwede: Deze tocht verkent de brede rivier de Nieuwe Merwede, die dwars door De Biesbosch loopt. Beginnend bij een van de aanlegplaatsen langs de rivier, kun je genieten van het open water en het uitzicht op de omringende natuur terwijl je peddelt. Onderweg kun je mogelijk bevers, zeearenden en andere wilde dieren tegenkomen die in dit dynamische ecosysteem leven.

Aanbevolen campings voor kano- en kajakliefhebbers in de buurt van Hoge Veluwe en De Biesbosch

Voor kano- en kajakliefhebbers die de nationale parken van Nederland willen verkennen, zijn er verschillende campings in de buurt die een perfecte uitvalsbasis vormen voor je avontuur.

In de buurt van De Hoge Veluwe Nationaal Park zijn er verschillende campings te vinden die geschikt zijn voor kano- en kajakliefhebbers. Een populaire optie is Camping Het Schinkel, gelegen in het dorpje Hoenderloo, op slechts een steenworp afstand van het park. De camping biedt ruime staanplaatsen voor campers en tenten. Ook vind je er alles wat je nodig hebt, zoals douches, toiletten en een campingwinkel.

Camper in de natuur

Een andere goede optie is Camping de Midden Veluwe, gelegen aan de rand van het dorpje Harskamp. Deze rustige natuurcamping biedt plaats voor veel campers en is van alle faciliteiten voorzien. Je bent er omgeven door groen, dus je kunt na het ontbijt meteen de natuur in en op zoek naar de dichtstbijzijnde plek om te kajakken.

Campings in (de buurt van) De Biesbosch

Voor kano- en kajakliefhebbers die De Biesbosch Nationaal Park willen verkennen, zijn er ook verschillende campings in de omgeving die een ideale uitvalsbasis bieden voor je avontuur. Een aanrader is Camping de De Knotwilg, gelegen midden in het natuurgebied bij het dorpje Werkendam. Deze camping is erg in trek bij vogelspotters, door de rust die deze plek biedt. Je kunt er uiteraard ook terecht met de camper.

Een andere goede optie is Camping 't Weeltje, gelegen in het dorpje Lage Zwaluwe, op slechts een klein eindje rijden van De Biesbosch. Deze rustige camping biedt ruime staanplaatsen voor campers en tenten, evenals faciliteiten zoals een speeltuin, sportvelden en een winkeltje.

Conclusie: Ontdek de natuur van De Hoge Veluwe en De Biesbosch vanaf het water met kajak of kano

Of je nu een ervaren peddelaar bent of een beginner op zoek naar een nieuw outdoor-avontuur, de nationale parken van Nederland bieden een overvloed aan mogelijkheden om de natuur te verkennen met kano of kajak. Met prachtige peddelroutes, volop kansen om wilde dieren te spotten en comfortabele campings in de buurt, is een kano- of kajaktocht door De Hoge Veluwe of De Biesbosch een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen.

380720434: jstuij - Adobe Stock | 252936064: byrdyak - Adobe Stock | 518303539: Szymon Bartosz - Adobe Stock | 535655230: 169169 - Adobe Stock | 535371987: anetlanda - Adobe Stock