Vissen en kamperen: tips voor een visvakantie op de camping

Vissen en kamperen: tips voor een visvakantie op de camping

Ontsnappen aan het dagelijkse leven en nieuwe plaatsen leren kennen - dat is wat kamperen en vissen inhoudt. Waarom niet beide combineren! Hier vinden natuurliefhebbende vissers nuttige informatie over hoe ze hun hobby en kamperen kunnen combineren. In ons artikel laten we je zien hoe je de juiste camping vindt voor je visvakantie en op welke criteria je moet letten bij het kiezen van kampeeruitrusting. We geven je ook nuttige tips over waar je op moet letten bij het vervoeren van je visuitrusting in een camper.

Inhoudsopgave

Vind de juiste camping voor jouw visvakantie

Voor een ontspannen en geslaagde visvakantie speelt de camping die je kiest een belangrijke rol. Moet het een camping zijn met eigen viswater? Waar moeten vissers op letten bij het zoeken naar de perfecte camping voor hun visvakantie? Hier laten we zien welke criteria belangrijk zijn bij het zoeken naar een camping waar je kan vissen.

Kampeerplaats direct aan het water

Wie zijn twee hobby's, vissen en kamperen, wil combineren heeft verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een camping: in het beste geval heeft de gekozen camping eigen viswater. Sommige campings hebben zelfs staanplaatsen van waaruit je direct vanaf de kampeerplaats aan het water kunt vissen.

Hoewel het de droom van elke visser is om direct vanaf de camping te kunnen vissen, zijn deze plaatsen beperkt. Er zijn veel mooie campings die geen directe toegang tot water hebben en toch gespecialiseerd zijn voor vissers. Want naast de ligging zijn natuurlijk ook de faciliteiten van de camping belangrijk.

Camping voor vissers: camper aan viswater.

Kampeeruitrusting voor vissers

Als je je eigen boot mee wilt nemen naar de camping voor een visvakantie, heb je een aanlegplaats nodig om je boot te water te laten. Informeer vooraf bij de campingbeheerder naar vrije aanlegplaatsen en de lengte van de boot die te water kan worden gelaten. Er zijn ook campings die boten verhuren om te vissen. Als je een vissersboot wilt huren, is het ook de moeite waard om vooraf enkele vragen te stellen over de uitrusting van de boot en eventueel te reserveren.

Vergeet niet om de benodigde visvergunning te halen: waar kun je visvergunningen kopen en op welke wateren kun je er tijdens je vakantie mee vissen?

Een visvergunning zoals de VISpas kun je kopen bij een hengelsportvereniging die is aangesloten bij Sportvisserij Nederland. Een VISpas kun je op enkele manieren verkrijgen:

 • Lokale hengelsportvereniging: In de meeste gevallen kun je lid worden van een lokale hengelsportvereniging. Door contact met ze op te nemen, kun je informatie verkrijgen naar mogelijkheden om lid te worden en een VISpas te verkrijgen. Zij kunnen je informeren over de kosten en het aanvraagproces.

 • Online aanvraag indienen: Via de website van Sportvisserij Nederland kun je een VISpas aanvragen. Of je gaat direct naar vispas.nl. Nadat je een online aanvraag indient, ontvang je een tijdelijke VISpas met een lijst van viswateren waar je direct kunt vissen.

 • Lokale verkooppunten: Er zijn verkooppunten die je kunnen helpen bij het verkrijgen van een VISpas met eventueel andere benodigde vergunningen. De meeste hengelsportzaken en dierenspeciaalzaken kunnen je een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap verschaffen, waarmee je ook direct kan gaan vissen.

Als je succesvol bent op je visvakantie, zul je je vangst vers willen bereiden voor het avondeten. Een visstation op de camping met grote gootstenen voor het strippen en fileren van de vis kan handig zijn. Zodat jij je campingbarbecue thuis kunt laten, hebben de meeste campings een barbecueplaats. Sommige hebben zelfs een rookoven waar je je gevangen vis kunt bereiden. Af en toe bieden campings ook een afzuigservice aan voor vissers en stellen ze vriezers ter beschikking.

Je kunt je natte viskleding en uitrusting niet in de camper opbergen. Sommige campings hebben een afsluitbare droogruimte waar je je kleren kunt ophangen en je visuitrusting kunt drogen. In de zomermaanden kan je ook een waslijn gebruiken die je op je kampeerplaats kan spannen.

Samenvattend: Vereisten voor een camping voor vissers:

 • Voor je eigen boot: helling en ligplaats

 • Verhuur van boten

 • Verkoop van visvergunningen op de camping of in de buurt

 • (Overdekt) visstation voor strippen en fileren

 • Barbecueplaats

 • Rookoven

 • Vriezer

 • Afzuigservice

 • Droogruimte voor nat vismateriaal

 • Viswinkel in de buurt

InfoIedere visser heeft andere behoeften als het gaat om kampeerfaciliteiten. Informeer bij de campingbeheerder welke voorzieningen voor vissers worden aangeboden en wat de extra kosten zijn.

Regels over vissen in binnen- en buitenwateren in Nederland

Wie in Nederland wil vissen, heeft een visvergunning nodig en de specifieke regels voor vissen in binnen- en buitenwateren in Nederland kunnen variëren. In het algemeen mag je zonder vergunning alleen vissen op zee. Voor de binnenwateren heb je namelijk schriftelijke toestemming nodig. Als jij je vangst mee naar huis wil nemen, dien je de minimummaten van je vangst aan te houden. We sommen enkele van de meest voorkomende vissen op, inclusief minimummaten:

 • Kabeljauw 35 cm

 • Makreel 30 cm

 • Zeebaars 42 cm

 • Schelvis 30 cm

 • Wijting 27 cm

 • Tongschar 20 cm

 • Tong 24 cm

Let opHet is ten strengste verboden om in de maanden september, oktober en november paling te vissen. Palingen komen in bijna alle binnenwateren van Nederland voor.

Populaire vakantiegebieden om te kamperen en te vissen

Nederland heeft vissers veel verschillende bestemmingen te bieden. Of het nu aan de kust is of in de binnenwateren van ons land, elke regio heeft zijn eigen charme en biedt een ruime keuze aan lokale vissen.

Populaire visgebieden in Nederland:

 • De Oosterschelde

 • Het Waddeneiland Texel

 • De polders van de Krimpenerwaard

 • De Vinkenveense Plassen

 • Het Hollands Diep

 • Het Oostvoornse Meer

Meer informatie over populaire randmeren om te vissen vind je op randmeren.com/actie/vissen.

Of je nu geniet van surfvissen aan de kust, een uitdaging zoekt in het diepzeevissen of liever een gezellig plekje aan een meer hebt, in Nederland is er voor ieder wat wils. Wissel ideeën uit met andere vissers, bijvoorbeeld van de visvereniging of via sociale media en doe inspiratie op voor je volgende visvakantie op de camping.

Visuitrusting voor kampeervakanties

Vissen in een onbekend water vereist een goede voorbereiding. Zoek daarom van tevoren informatie over het nieuwe water: wat voor soort vis kun je verwachten? Waar is de beste toegang tot het water en hoe is de waterkwaliteit? Verzamel tijdig meer gedetailleerde informatie over de visvijver of het meer, bijvoorbeeld bij de pachter, de plaatselijke visclub of online.

Details over het nieuwe viswater kunnen doorslaggevend zijn voor succes: je kunt je visuitrusting en de nodige accessoires aanpassen aan het bestaande visbestand en de plaatselijke omstandigheden. Informeer vóór je visvakantie of er een gespecialiseerde viswinkel in de buurt van de camping is. Zo ben je goed voorbereid op noodgevallen en kun je ter plekke aas of nieuwe accessoires kopen. Een bezoek aan de plaatselijke viswinkel kan ook op andere manieren de moeite waard zijn: meestal kun je in de winkel een gesprek aanknopen en een paar tips van een local over het water oppikken.

Vervoer van de visuitrusting in de camper

Wie met een camper op vakantie gaat, is vaak al een ervaren inpakker. Naast de dagelijkse gebruiksvoorwerpen die op een kampeervakantie nodig zijn, moet de viskampeerder ook nadenken over hoe hij of zij zijn uitrusting opbergt. Voor de kampeervakantie loont het zeker de moeite om de vistassen nog eens door te nemen en alle visaccessoires die niet nodig zijn uit te sorteren.

Volg bij het vervoer van de visuitrusting de algemene regels voor het laden van campers:

 • Minder is meer

 • Overweeg het totale gewicht

 • Zwaar onderaan, licht bovenaan

 • Losse voorwerpen veilig opbergen

Tip van een bevriende sportvisser:Ik berg mijn hengels op in de hengeltas of in een oranje rioolbuis met deksel. Die leg ik onder het bed met een antislipmat, zodat mijn hengels veilig opgeborgen zijn, ook als ik op de rem ga staan.

Conclusie: Zo ben je goed voorbereid op het vissen tijdens het kamperen

Als je je hobby wilt combineren met een vakantie, dan zijn kamperen en vissen ideaal. Veel campings zijn tegenwoordig gespecialiseerd in het vissen en bieden hun gasten voorzieningen zoals een vis- en barbecueplaats of een vriezer om je vangst te bewaren. Informeer vooraf welke diensten de camping te bieden heeft voor vissers en waar je visvergunningen kunt kopen. Stem je visuitrusting af op de wateren op de camping en neem alleen mee wat je nodig hebt. Berg alles veilig op volgens de regels voor het inladen en dan staat niets je visvakantie met een camper in de weg. Met dit in gedachten: Petri Heil!


251361997: © photoschmidt - Adobe Stock | 186903184: © lehvis - Adobe Stock | 505018010: © Drazen - Adobe Stock | 596265521: Anna - Adobe Stock

Meer dan 700 stations wereldwijd

Kies een van de meest populaire bestemmingen: