Ihr Reise-Experte: Raphael Meese
+49-221-56797-706
  • Uw reisexpert Raphael Meese
  • 10:00 - 18:00 Uhr (maandag - vrijdag)
Openingstijden

Landelijke feestdagen en feestdagen in Noordrijn-Westfalen zijn hiervan uitgesloten.

Bij de meeste campers die je via CamperDays kunt huren is een B rijbewijs voldoende. Je hoeft je internationale rijbewijs maar in een paar landen bij je te hebben. Wij bieden hier een handig overzicht, welk rijbewijs je wanneer nodig hebt.

Bij een paar campers heb je een speciaal rijbewijs nodig. Wanneer je buiten de EU reist, raden wij je aan om altijd een internationaal rijbewijs bij je te hebben. In Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Namibië is een internationaal rijbewijs zelfs verplicht.

In één oogopslag: welk rijbewijs heb je nodig

land/regio rijbewijscategorie internationaal rijbewijs minimaal aantal jaar in het bezit van een rijbewijs
EU B tot 3,5 t; C1 tot 7,5 t nee meestal 1 jaar
USA B aanbevolen, alleen bij Apollo verplicht meestal 1 jaar
Canada B aanbevolen, alleen bij Apollo verplicht meestal 1 jaar
Australië B verplicht meestal 2 jaar
Nieuw-Zeeland B verplicht meestal 2 jaar
Zuid-Afrika B verplicht meestal 1 jaar
Namibië B verplicht meestal 1 jaar

Alle campers die je op CamperDays voor Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Namibië en Zuid-Afrika vindt, kunnen met een regulier rijbewijs klasse B gehuurd en gereden worden – ook als de voertuigen zwaarder zijn dan 3,5 ton.

Als je in Nederland of andere Europese landen een camper wil huren met een toegestaan totaalgewicht tot 3,5 ton is het B rijbewijs voldoende. Grotere en zwaardere voertuigmodellen met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 3,5 ton kunnen echter alleen worden bestuurd met een C rijbewijs. Als u bij het boeken van een camper via CamperDays.nl een camper selecteert die alleen met een C rijbewijs kan worden bestuurd, wordt dit duidelijk aangegeven. Onze tip: vraag het ons in geval van twijfel of bekijk de huurvoorwaarden.

In welke landen heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

In Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika is het internationaal rijbewijs een verplicht document dat je moet meenemen op reis. EU-burgers met een bijbehorend rijbewijs moeten ook een internationaal rijbewijs aanvragen voor een camperreis door Namibië.

Je hebt echter geen internationaal rijbewijs nodig in Canada of de VS – tenzij je boekt bij het verhuurbedrijf Apollo in de VS. In dit geval heb je een internationaal rijbewijs nodig om de camper op te halen.

In principe raden wij je aan om altijd een internationaal rijbewijs te halen indien je buiten europa op vakantie gaat. Met een international rijbewijs ben je voorbereid bij politiecontroles (en om lange discussies te vermijden). Een internationaal rijbewijs koop je gemakkelijk en snel in een van de ANWB-winkels voor 18,95 of 24,95 (afhankelijk van het verdragsmodel van het IRB). Het rijbewijs kan alleen persoonlijk worden aangevraagd en wordt direct gemaakt tijdens een bezoek aan een van de winkels. Neem twee recente pasfoto’s en je Nederlandse / EU rijbewijs mee.

In het continent Europa heb je meestal geen internationaal rijbewijs nodig.


Wat is een internationaal rijbewijs?
Het internationaal rijbewijs is een officiële vertaling van je reguliere rijbewijs. Daarom is het internationale rijbewijs altijd alleen geldig in combinatie met je Nederlandse rijbewijs.

Minimaal aantal jaren in het bezit van je rijbewijs

Veel verhuurbedrijven bepalen in hun huurvoorwaarden hoe lang je in het bezit moet zijn van je rijbewijs om een camper te mogen huren. In de regel moet je je rijbewijs minstens een jaar in bezit hebben.

Bovendien is de minimumleeftijd voor het huren meestal 21 jaar. Sommige verhuurbedrijven, zoals Jucy of Hippie, zijn gespecialiseerd in jonge reizigers en verhuren hun campers ook aan jongere chauffeurs.