Kamperen met een hond: tips voor het huren van een camper met een hond
Voor veel hondenbezitters mag het viervoetige gezinslid niet ontbreken op vakantie. Als je goed plant, is een vakantie met een camper zeer geschikt voor een vakantie met je hond. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, zijn er een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden bij de planning en tijdens je kampeervakantie met je trouwe viervoeter.
1. Camper huren met hond
De eerste stap bij het plannen van een kampeervakantie met een hond is het vinden van een geschikte camper. Voor je eerste kampeervakantie is het altijd aan te raden - met of zonder hond - er eerst een te huren om deze manier van reizen uit te testen, alvorens eventueel een eigen camper te kopen.
Ongeacht of het om een kampeerbus, integraal- of een alkoofcamper gaat, zorg ervoor dat je weet of het meenemen van je hond in de gehuurde camper uitdrukkelijk is toegestaan en vraag het in geval van twijfel direct aan de verhuurder. Aangezien een hond in een camper meer vuil en slijtage kan veroorzaken en ook de kans op schade aan het interieur groter is, staan niet alle aanbieders toe dat honden in de gehuurde camper meereizen. Sommige staan het toe tegen een extra vergoeding, een hogere borgsom of een eigen risico om de kosten te dekken bij schade of vuil veroorzaakt door de hond. Afhankelijk van het aanbod kan een aanvullende verzekering hier nuttig zijn, bijvoorbeeld om schade aan het interieur te dekken. Deze worden vaak niet gedekt door een aanvullende verzekering.
Bij het kiezen van een geschikte camper voor een kampeervakantie met een hond moet je ook rekening houden met de volgende punten, die onder meer afhangen van de grootte van je hond:
Er moet voldoende ruimte zijn voor de hond om binnen te liggen, zowel om overdag te rusten als om 's nachts te slapen. (Hoe groter de hond, hoe benauwder het voor jullie kan zijn in een kleine camper)
Naast de bagage komen ook de uitrusting en het voer voor de hond mee: dit neemt veel ruimte in beslag.
De hond moet tijdens de reis worden aangelijnd: er moet ruimte zijn voor de gebruikelijke vervoerbox van de hond of voor het vastbinden van de hond in een van de stoelen. Als het niet mogelijk is de hond op de gebruikelijke manier in de camper vast te zetten, moet je de hond in een vroeg stadium laten wennen aan de onbekende veiligheidsmaatregelen (bijv. een andere vervoerbox, aanlijnen met een tuigje, vastzetten met riem, enz.) zodat de viervoeter de reis volledig ontspannen kan doorbrengen.
2. Geschikte bestemmingen: campings met hond
Net als bij het huren van een camper, is het ook bij het zoeken naar een camping belangrijk om te controleren of honden toegestaan zijn. Niet overal is het toegestaan honden mee te nemen, andere campings hebben eigen zones of speciale plaatsen voor kampeerders met honden. Maar om een ontspannen kampeervakantie met een hond te hebben, zijn naast de vergunning ook de voorwaarden ter plaatse doorslaggevend. De omgeving, de ligging van de camping of eigen kampeerplaats en de bereikbaarheid van belangrijke adressen in de omgeving spelen een centrale rol voor een aangenaam verblijf.
Bij het kiezen van een camping met een hond moet je je deze vragen stellen:
Zeer belangrijk: zijn er uitlaatmogelijkheden, losloopgebieden, paden, natuur op het terrein of in de onmiddellijke omgeving? (De dagelijkse wandelingen moeten op een ontspannen manier kunnen worden gemaakt, anders wordt het dagelijkse leven met een hond op de camping al snel stresserend).
Zijn honden overal toegestaan of alleen op aangewezen plaatsen?
Hoe groot zijn de staanplaatsen en hoe dicht staan de campers op elkaar? (Hoe meer ruimte en afstand, hoe relaxter de standplaats is voor zowel je hond als de buren. In het laagseizoen is het er vaak ook rustiger).
Zijn er speciale plaatsen, bijv. met omheining, zodat de hond zich ook vrij voor de camper kan bewegen?
Is de camping hondvriendelijk? (Hondendouche, honden toegestaan in het restaurant, enz.)
Is er een dierenarts in de buurt?
Is er een supermarkt of zelfs een dierenwinkel in de buurt? (Voorraden hondenvoer voor noodgevallen, vervanging van kapotte apparatuur, enz.)
Voor de strandvakantie: is er een hondenstrand?
In een camper met een hond: veiligheid tijdens de reis
Ondanks dat veel hotels honden niet toestaan, reizen veel kampeerders graag met hun hond. Een vakantie met je viervoeter maakt het ook voor de kinderen veel leuker en onvergetelijker. Een hond hoort nou eenmaal bij de familie. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten als de hond mee op reis gaat.
Rechtsgrondslag voor het vastzetten van de hond in voertuigen
In de Nederlandse wetgeving wordt niets specifiek over vervoer van honden omschreven. Echter geldt er een regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden. Artikel 5 van het Wegenverkeerswet omschrijft veiligheid en gevaar in de breedste zin van het woord:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.
Dit artikel wordt ook wel het kapstokartikel genoemd. Hiermee is de politie in staat niet vastgezette honden tijdens de reis als een overtreding te zien. Het is daarom aangeraden gebruik te maken van een autobench of gordel. Wanneer honden tijdens het rijden worden vastgemaakt, moet ook het risico worden vermeden dat de bestuurder wordt afgeleid of gestoord. Niet vastgezette honden op de achter- of passagiersstoel vormen een groot risico op ongevallen als ze in het voertuig rondklimmen of op de bestuurder springen. Bij een ongeval kan een loslopende, in paniek geraakte hond ook de hulpdiensten hinderen of zelfs in gevaar brengen.
Vastzetten van je hond in de camper: verschillende opties
De keuze van het veiligheidssysteem voor je hond tijdens het rijden moet in de eerste plaats worden gemaakt op basis van wat de viervoeter al kent. Welk systeem het meest geschikt is, hangt niet alleen af van de beschikbare ruimte, maar ook zeer sterk van de individuele aard van de hond. Sommige viervoeters zijn meer ontspannen in een vervoerbox, andere komen beter tot rust als ze verhoogd op een stoel zitten en hun omgeving kunnen observeren.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de grootte van de hond, kan het dier op verschillende manieren worden vastgezet tijdens de camperreis:
Zekering | Geschikt voor | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|---|
ZekeringHondenreistas | Geschikt voorEerder kleinere honden, maar ze zijn er in alle maten | VoordelenKan worden vastgezet met Isofix-systeem, afhankelijk van model ♦ Gemakkelijk op te bergen wanneer niet in gebruik | NadelenMateriaal is robuust, maar op lange termijn gevoelig voor beschadiging door krabben of bijten ♦ Tas moet extra worden vastgezet (indien niet compatibel met Isofix-systeem) |
ZekeringVervoersboxen/hondenbench | Geschikt voorAlle hondenmaten | VoordelenStabiel en robuust, gemaakt van kunststof of aluminium ♦ Hoogste veiligheid | NadelenNeemt veel ruimte in beslag afhankelijk van de grootte en is stijf (neemt ook opslagruimte in beslag op de plaats van bestemming) ♦ Aluminium boxen kunnen vrij prijzig zijn ♦ Box moet extra beveiligd worden (antislip onderlaag, riemen) |
ZekeringHondenreismand | Geschikt voorKleine honden | VoordelenVeel comfort voor de hond tijdens de rit ♦ Kan worden bevestigd met veiligheidsgordel of Isofix-systeem | NadelenAlleen geschikt voor kleine ♦ honden Vatbaar voor vuil |
ZekeringHondentuig & veiligheidsgordel | Geschikt voorAlle hondenmaten | VoordelenFlexibel en gemakkelijk te gebruiken (hond kan op elke stoel in het voertuig worden vastgebonden) ♦ De hond heeft vrij zicht | NadelenAfhankelijk van het ontwerp kan de hond zichzelf per ongeluk losmaken (door op de ontgrendelknop op de gesp van het harnas te trappen) ♦ Extra onderlaag nodig om het zitoppervlak te beschermen |
Zoals hierboven reeds vermeld, moet de hond al in een vroeg stadium vertrouwd worden gemaakt met de vervoerbox, de tas of de veiligheidsgordel. Als de transportbeveiliging voor de kampeervakantie in de camper afwijkt van wat de hond gewend is, moet de hond daar ook in een vroeg stadium mee vertrouwd worden gemaakt, zodat je viervoeter tijdens de reis naar de plaats van bestemming volledig ontspannen kan zijn. Als je hond niet gewend is aan reizen of alleen gewend is om zeer korte afstanden af te leggen, oefen dan het reizen met hem voordat je aan je reis begint en plan voldoende pauzes voor je reis naar je bestemming.
Als je je hond op de stoelen van de gehuurde camper wilt vervoeren (in een box, in een transportmand of met een transporttuigje), is het aan te bevelen een auto-veiligheidsdeken te gebruiken. Dit is gemakkelijk over de stoelen te spannen en is vuil- en waterafstotend, zodat je het later gemakkelijker kunt schoonmaken en ook schade aan de bekleding kunt voorkomen, waardoor de borgsom lager zou kunnen uitvallen.
Conclusie: kampeer ontspannen met je hond dankzij een goede planning
Om een kampeervakantie met hond voor alle betrokkenen aangenaam te maken, zijn er een paar dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van de reis. Bij het plannen van je reis moet je ook rekening houden met de behoeften en het temperament van je hond. Houdt hij van drukte of is hij eerder gevoelig en snel gestrest? Jij kent je hond het beste en kunt je kampeervakantie zo plannen dat je er samen met je trouwe viervoeter van kunt genieten. Goed voorbereid en beveiligd kun je dan op pad: met de juiste huurcamper naar de hondvriendelijke camping!
© Cruise America | © ManuPadilla – stock.adobe.com | © claudia – stock.adobe.com
Meer dan 700 stations wereldwijd
Kies een van de meest populaire bestemmingen:
- Camper huren Alaska
- Camper huren Algarve
- Camper huren Amstrerdam
- Camper huren Barcelona
- Camper huren Bilbao
- Camper huren Bordeaux
- Camper huren Boston
- Camper huren Calgary
- Camper huren Corsica
- Camper huren Dublin
- Camper huren Edinburgh
- Camper huren Engeland
- Camper huren Faro
- Camper huren Florida
- Camper huren Hamburg
- Camper huren Kreta
- Camper huren Las Vegas
- Camper huren Lissabon
- Camper huren Los Angeles
- Camper huren Madrid
- Camper huren Malaga
- Camper huren Malmö
- Camper huren Miami
- Camper huren New York
- Camper huren Oslo
- Camper huren Porto
- Camper huren Roermond
- Camper huren Rome
- Camper huren Rotterdam
- Camper huren San Francisco
- Camper huren Schotland
- Camper huren Seattle
- Camper huren Stockholm
- Camper huren Sydney
- Camper huren Toronto
- Camper huren Vancouver
We bieden een ruime keuze aan voertuigen wereldwijd! Vergelijk camperaanbiedingen op meer dan 700 stations wereldwijd en huur het perfecte voertuig voor jou. Of je nu een goedkope camper, een voordelige buscamper of een luxe RV wilt huren – wij hebben het ideale aanbod voor elk budget en elke droombestemming. Start nu je zoektocht en ontdek de wereld op jouw manier!